Választék
Kezdőlap
Műsor
Hírblog
Kiállítás
Oktatás
Kávézó
Események
Rádió
Linkek
Történelem (1996-2006)
Elérhetőség
Filmtár
Terembérlés
A Grand Café moziterme kibérelhető rendezvényekre, vetítésekre, bemutatókra. Érdeklődni ezen a címen lehet.
Demokrácia Gyakorlatok

Három félévet átölelő, demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó programsorozatunk az alábbi linken követhető nyomon:
Demokrácia Gyakorlatok

1%

Ha megtiszteled alapítványunkat adód 1 százalékával, mi 100 százalékban hálásak leszünk érte.

Kép-Szín-Ház Alapítvány
1845-1652-2-06

Grand Café a Facebookon!


TÁMOP 2012-2014
A Kép-Szín-Ház Alapítvány által elnyert pályázat összefoglalója
TÁMOP

 
Közhasznúságú jelentés
A Kép-Szín-Ház alapítvány közhasznúsági jelentései ide kattintva letölthetők.
Szavazás
Mit gondolsz a filmválasztékról?
 
A szerelem sivataga
 
 
Szimpózium El Kazovszkij művészetéről.
Magyar lagúnák

Darvasi László Virágzabálók című regényének megjelenése alkalmából rendezett irodalmi tanácskozás.

"A párbeszéd helyzetébe kerülni..." Hajnóczy Péter (újra)olvasásának lehetőségei


Ezzel a címmel szervez tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszéke 2008. november 20-21-én, melynek helyszíne a Grand Café. A konferencia programjáért katt ide.

Pécs EKF 2010


A Pécs 2010 EKF kapcsolódó programjai a Grand Caféban.
Online felhasználók
Hírszolgáltatás

TÁMOP 2012-2014

Kultúrák együtthatása. Az angolszász, a brit, a német nyelvű kultúra sokszemszögből. A szavakkal, képekkel dolgozó művészeti ágak értékeinek közvetítése, módszereinek felhasználása szakkörökben, témanapokon, tehetséggondozásban

TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0128

 Elnyert támogatás: 12 126 529,-Ft

Időszak: 2012. november 11- 2014. május 10.

A havi szakkörök vezetői magas színvonalon valósították meg a szerződésekben lefektetett feladatokat. Bombitz Attila (SZTE Osztrák Kulturális Tanszék) tanszékvezető egyetemi docens széles körű ismereteit sikeresen adoptálta a középiskolai korosztályhoz. Ebben segítségére voltak Fényes Gertrúd és Csősz Róbert, a Radnóti Gimnázium tanárai. Papp Istvánné és Andóczi József a Deák Gimnázium kéttannyelvű angol tagozatának tanárai az iskolai tananyagból kimaradó tematikákat dolgozták fel multimédiás eszközökkel, interaktív módszerekkel havi szakkörök nyomán. Erdélyi Eszter, középiskolai szakvezető és egyetemi mestertanár azt OKTV jövőjéhez is hozzájárult azzal a konferenciával, melyet a Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy országos tanulmányi versenyeinek elemzése érdekében szervezett. Czibolya Kálmán, a nemzetközi hírű Makói Video- és Művészeti Műhely vezetője hátrányos helyzetű gyerekek vizuális kultúrájának és mentális fejlődésének segítésével foglalkozott tehetséggondozó projekt keretében. Pataki Balázs, a Radnóti Kísérleti Gimnázium történelem- és médiatanára a Képregény-filmklub tervezésében és lebonyolításában vett részt. Zana Tamás, történelem és média tanár a magyar történelem 19. századi nagy korszakainak filmes reprezentációjáról vezetett szakkört. Matejka Zoltán magyar-történelem szakos tanár a Szeged Városi Kollégium kollégistái számára vezetett filmes havi szakkört a ló hadtörténeti és kulturális jelentőségéről.

Az alapítvány munkatársai, Lengyel Zoltán és Tóth Péter Zoltán témanapokat tartott természetről, környezetvédelemről, egészségről, ünnepekről óvodások és kisiskolások számára. Lengyel Zoltán kommunikációs és írásfejlesztő tehetséggondozó foglalkozásokat tartott hátrányos helyzetű gyerekeknek, Tóth Péter Zoltán filmklubokat vezetett. Karsai Attila gimnazistákkal foglalkozott egy filmkészítő műhely keretében.

Erdélyi Ágnes a projektmenedzseri feladatokat látta el.

Kocsis Zoltán a pályázati projekt lebonyolításának módszertani tanácsadásában közreműködött szakértőként.

Az EzDesign Kft. munkatársa, Szakács László a pályázat arculati tervezését és a projekt eseményeivel kapcsolatos kiadványok szerkesztését végezte el.

„Az angolszász kultúra rejtelmei – tények és érdekességek” c. havi szakkör kivételesen nagy érdeklődés mellett zajlott. A szakkört vezető tanár - Papp Istvánné - kihívásnak tekintette az iskolai tanmenetet kiegészítő oktatási formát, mely hatékonyan illeszkedett az art mozi multimédiás környezetéhez és interaktív módon aktív tanulói közreműködéssel valósult meg. A szakkör fejlesztette a tanulók általános ismereteit, műveltségét, a más kultúrák iránti fogékonyságot.

„A magyar történelem filmekben” havi szakkör nyitó foglalkozását Pelyach István történész, a korszak egyik legelismertebb kutatója tartotta nagy sikerrel, kiválóan motiválva a tanulókat a szakkör munkájára, felkeltvén a korszak iránti érdeklődést. A továbbiakban Zana Tamás történelem és médiatanár vezette a szakkört a Deák Gimnázium és a Szeged Városi Kollégium tanulói számára. A foglalkozások egyaránt fejlesztették a tanulók ismereteit a magyar történelem eme fontos korszakáról, és a filmnyelvi eszközökről, melyek a történelmi témákat hivatottak ábrázolni.

Az osztrák kultúrával foglalkozó havi szakkör tanulói megismerkedtek Herta Müller Nobel-díjas író írásművészetével, az SZTE osztrák Könyvtárának működésével, a 20. sz-i osztrák kultúra jelenségeivel, a Monarchia műfajaival, a kortárs osztrák irodalom új fejleményeivel. A Radnóti Gimnázium tanulói kortárs irodalmi szövegeket és filmeket is elemeztek a foglalkozásokon.

A Kalandozások a brit kultúra, a brit film és a brit televíziózás világában havi szakkör fontos társadalmi kérdések reprezentációjával foglalkozott; előítéletesség, bevándorlók, szegénység, másság problematikája. Lenyűgözően gazdag angol nyelvű mozgóképes dokumentumok segítségével történt a kérdések közös elemzése és feldolgozása. A tanulók a Deák Gimnázium 3. és 4. osztályos tanulói voltak.

A tíz éves múlttal rendelkező Mozgóképkultúra és médiaismeret OKTV jelenlegi és múltbéli tehetségeinek bemutatkozására szervezett konferencián izgalmas témák mentén színvonalas előadások és viták hangzottak el. (Választások médiakampánya, Az erőszak változatai az iskolában, Közösségi oldalak használata, Tévés sorozatok, Képzőművészet és film stb.). Az előadásokat a tanulók és szakértők egyaránt értékelték. A régi OKTV-s győztesek beszámoltak későbbi tanulmányaikról. A résztvevők a szegedi gimnáziumok mellett az ország több iskolájának tanulói és szaktanárai, tankönyvszerzők voltak.

A makói Pápay Endre Általános Iskola 7. és 8. osztályos sajátos nevelési igényű tanulói voltak a tehetséggondozó foglalkozások résztvevői. A foglalkozások célja: a legtágabban értett kifejezés-technikák (testbeszéd, beszéd, írás), az önkifejezés, önismeret fejlesztése. A foglalkozásokon egyszerűbb irodalmi szövegekről és a hétköznapi élet kommunikációs helyzeteiről beszélgettünk, ezeket modelleztük; a „levezetés” rekreációs jellegű volt. Az iskolában tartott másik tehetséggondozó projekt a gyerekek számára vezetett filmkészítő foglalkozások voltak, melyek szintén hozzájárultak a tanulók mentális fejlődéséhez.

A Mars téri Óvoda közép- és nagycsoportos óvodásainak multimédiás témanapokat tartottunk. A témákat az óvónők javaslatai alapján dolgoztuk ki. (Helyes táplálkozás, egészséges életmód, testmozgás, ünnepek, természet, természetvédelem). A kérdezgetős párbeszéd során a témához kapcsolódó állóképeket vetítettünk, majd ezeket megszakítottuk néhány perces, szórakoztatóan tanító, felvilágosító filmrészletekkel. Igyekeztünk az aktív figyelmet és részvételi hajlandóságot végig fenntartani és serkenteni. Utolsó alkalommal a szegedi Diónyi Színpad Galagonya ruhája című bábelőadását láthatták az óvodások.

A szegedi Dózsa György Általános Iskola alsó tagozatos tanulóinak multimédiás témanapokat tartottunk az óvodaiakhoz hasonló témákban, ám életkoruknak megfelelően differenciáltabb kérdések mentén. Az alkalmazott állóképek és filmek is ennek a szempontnak megfelelően módosultak. A fő cél itt is az volt, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel a válaszokat, és aktívan részt vegyenek a foglalkozás menetében.

A ló és a lovas motívum reprezentációja a filmművészetben szakkör havonta kétszer jelentkezett. Egy alkalommal előkészítő előadás, egy hét múlva filmvetítés és a téma közös megbeszélése következett. A szakkör vezetője alapos történelmi és kulturtörténeti ismeretekbe ágyazva vázolta a ló hadtörténeti, kulturális jelentőségét, az emberi életformában és a művészeti ábrázolásokban betöltött szerepét. A félév végén a tanulók megismerkedtek a magyarországi lótenyésztés és lovas sport történetével és jelenével.

Film/kocka – Képregény-adaptációk a filmvásznon

A fiatalok kulturális fogyasztásában fontos szerepet játszó képregények genézisével, kifejezőeszközeivel, motívumaival, emblematikus filmes adaptációinak összehasonlító elemzésével foglalkozott a havi szakkör, melyet a Radnóti Gimnázium tanulói számára szerveztünk.


 
< Előző   Következő >
Aktuális
Enyedi egy széknyire az Oscartól.
A Testről és lélekről rendezőjét az Oscar-szobortól nem messze, az első sorba ültették .
 
Csak a szokásos: új magyar Oscar esély
Ezúttal Bucsi Réka filmje indul eséllyel jövőre.
 
Újabb magyar díj!
 Életműdíjjal és díszdoktori címmel tüntetik ki Tarr Bélát Írországban.
 
Oscar-díjas magyar kisfilm!
Deák Kristóf rövidfilmje két év alatt a második magyar Oscart hozta el, most március 5-ig ingyen megnézhető.
 
Portugál rövidfilmek a Grandban
Március 1-2, programért katt ide!
 
8 égetően fontos dokumentumfilm
amit látni kell a Verzión, november 18-19. között a Grandban.
 
Leonard Cohen is elment.
A Grand lejátszási listájának állandó szereplője 82 évet élt.
 
Elhunyt Kocsis Zoltán
A Nemzeti Filharmonikusok vezetője 64 éves volt.
 
Új magyar animációs siker
Emlékeztek Bucsi Réka Symphony No. 42 című filmjére? Új alkotása, a LOVE az Európa Filmakadémia rövidfilmes kategóriájában versenyez.
 
Meghalt Angelusz Iván
Török ferenc nekrológja a fiatalon elhunyt producerről.
 
Véget ért a Titanic
Itt vannak a nyertes filmek.
 
Titanic 21
Április 12-ig pörögnak a filmek a Titanic fesztiválon, van mit nézni , ha arra jártok.
 
Jancsó nyomában - Pályázat
Urbán Mária filmkritikus, a Filmkultúra volt főszerkesztője az idén lenne 60 éves. Ebből az alkalomból a Filmkultúra folyóirat, az „Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre”, valamint a Francia Új Hullám Kiadó esszépályázatot hirdet fiatal, pályakezdő filmkritikusok, esztéták, történészek számára.
 
Filmszemle helyett
A szégyenszemre ismét elmaradó filmes mustra által keletkezett űrt szerencsére ismét megpróbálja betölteni a Dazoo.com. A Friss Hús fesztivál március 27-30. között zajlik a Toldi moziban.
 
De miért pont Szív Ernő?
Kérdezz-felelek Darvasi Lászlóval a litera.hu-n.
 
"„Mindenki gyűlöl mindenkit, aki veszélyes a TB-jére”"
Szilasi Lászlóval a HVG készített interjút.
 
IX. Nemzetközi Bajuszparti és Farsang - 2016. február 13.
Szőrnövesztésre van még:
Lekésted